Het biologisch keurmerk is het allerstrengst gecontroleerde keurmerk van Europa

Biologisch keurmerk & controle

Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd, inclusief een strenge controle ter bescherming van producent en consument.

Elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Uitzondering vormen de winkels, die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen.

Het biologische keurmerk

Biologische producten zijn te herkennen aan het 'groene blaadje'. Gebruik van dit keurmerk is verplicht. Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch - of bio, eko, eco of organic - op voedingsmiddelen mag er alleen op staan als het product conform de EU-regels is geproduceerd.

Meer informatie over gebruik van het keurmerk is hier te vinden.

Toezicht

Een onafhankelijke organisatie houdt in opdracht van de overheid toezicht op de biologische productie. In Nederland is Skal Biocontrole de controlerende instantie; te herkennen aan het nummer NL-Bio-01 net boven of onder het keurmerk op de verpakking. Skal voert jaarlijks circa 5.000 inspecties uit bij 3.600 bedrijven in Nederland.

Elk bedrijf krijgt bij certificering een uniek nummer. Op elke productverpakking van voeding is de naam en vestigingsplaats van de producent verplicht. Via de zoekfunctie van de database van Skal kan worden gecheckt of een product van een gecertificeerd bedrijf afkomstig is. Deze is te vinden op SKAL onder het kopje 'biobedrijven zoeken'.


Onze video's