De bodem is...

Bodem. Niet echt een sexy begrip. Het is daarom ook niet iets waar we met z’n allen dagelijks mee bezig zijn. Toch is de bodem misschien wel het belangrijkste levende organisme op aarde.

…waar ons eten vandaan komt

Ál ons eten komt voort uit de bodem. Soms in het klein, in je vensterbankmoestuin, maar ook in het heel groot: velden vol met graan, akkers vol met groentes, al het fruit, alle noten. Het groeit allemaal uit de bodem. Eenderde van het landoppervlak op aarde is bedekt met bodems die geschikt zijn voor landbouw. Zo’n bodem is een groot ecosysteem met miljarden beestjes die allemaal hun eigen functie vervullen: de een zet de restjes van dode planten om in voedingsstoffen voor nieuwe plantjes en de ander graaft gangetjes waar de wortels van die plant doorheen kan groeien. Je kunt je dus vast voorstellen dat de productiviteit in de landbouw en de gezondheid van de groentes sterk afhangen van de kwaliteit van de bodem.

In onze bodem vind je tegenwoordig steeds minder leven, daardoor wordt ons eten minder voedzaam. Biologische boeren zorgen extra goed voor de bodem en voeden deze op natuurlijke wijze, met op z’n tijd een sabbatical. Zodat de bodem ons -en nog vele generaties na ons- kan voeden.

Sta jij ook al achter biologisch? Check of de producten in jouw boodschappenmand het biologisch keurmerk dragen. Dan weet je 100% zeker dat de boeren extra goed voor de bodem zorgen.


Onze video's