Hoe je in het nieuwe jaar voor dierenwelzijn én het klimaat kunt kiezen

Kerst. De tijd van familie, gezelligheid en eten. Vooral veel eten. Misschien heb je het aan tafel wel over het afgelopen jaar gehad. Of over de dingen die nu spelen in de wereld, zoals klimaatverandering. Misschien voelt dat allemaal heel groot, ver weg en waar jij niets aan kunt doen. Toch is het iets waar je ook thuis makkelijk mee aan de slag kunt.

Kijk maar eens naar de dieren die op je bord liggen tijdens de feestdagen. Hoe hebben die geleefd? Welke impact heeft dit op het klimaat? En wat zeggen al die keurmerken er eigenlijk over?

Klimaat

Mensen worden zich steeds bewuster van de negatieve impact van vlees eten op het klimaat. Maar wanneer maak je dan een duurzame keuze? Het liefst wil je natuurlijk dat de dieren een gezond leven hebben gehad, waarbij ze zoveel mogelijk naar buiten kunnen, geen stress ervaren en lekker kunnen scharrelen, wroeten, grazen of wat hun natuurlijke gedrag ook maar is.

Het klopt dat dieren in de gangbare landbouw minder grond gebruiken en minder voer nodig hebben. En dat heeft inderdaad klimaatvoordelen. Maar dat komt vooral omdat er bespaard wordt op dierenwelzijn. Dieren die biologisch worden gehouden hebben meer leefruimte en eten meer omdat ze langer leven en meer bewegen. Dat kost dus inderdaad meer grond en voer. Anderzijds worden er binnen de biologisch landbouw extra eisen gesteld aan de herkomst en productie van dat voer. Dit heeft dan vaak juist weer een gunstig effect op het klimaat. Dus wat nu?

Als we kijken naar de verschillende dieren die over het algemeen op ons bord liggen, heeft het eten van kip de minst negatieve impact op het klimaat, gevolgd door varkensvlees en daarna rundvlees. Dit komt doordat kippen voor minder broeikasgassen zorgen. Én kippen hebben per kilo vlees minder voer nodig. Het is zelfs zo dat het vlees van gangbare varkens en koeien een negatievere impact op het klimaat hebben, dan kippenvlees met een keurmerk voor dierenwelzijn. Dit betekent dat als je bij het eten van vlees rekening wilt houden met dierenwelzijn én klimaat, je het best kunt kiezen voor kippenvlees met een keurmerk voor dierenwelzijn.

Keurmerken

Maar als je dan hebt bedacht dat het gebraden kip wordt tijdens Kerst, dan kan het nog steeds lastig zijn om een keuze te maken in de supermarkt, want er zijn zo veel verschillende keurmerken. Al die keurmerken kunnen verwarrend zijn als je niet weet waar ze voor staan: van één Beter Leven-ster tot drie en van vrije uitloop-eieren tot Demeter. Wat zeggen keurmerken over het welzijn van kippen?

Allereerst is het goed om te weten je als kip óf leghen bent en wordt gehouden voor je eieren óf vleeskuiken en die zijn er puur voor, je raad het al: de filet, drumsticks en kippendijen. Het is wel zo dat de kippen die voor hun eieren zijn gehouden uiteindelijk als soepkip eindigen.

In Nederland is scharrel voor leghennen bijna de basisnorm. ‘Scharrel’ betekent dat ze iets meer ruimte hebben als zogenoemde legbatterijen. Verwarrend is echter dat scharrelkippen nooit buiten komen. Dat zijn dan weer de vrij-uitloopkippen.

Biologische legkippen krijgen veel ruimte (in de stal max. 6 kippen per m2) én mogen buiten lopen in een begroeide uitloop (4 m2 per kip). In hun stal hebben ze recht op daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is 95% biologisch en gentechvrij. Een biologische kip mag ook het puntje van haar snavel houden.

De biologische vleeskuikens hebben ook meer ruimte (in de stal max. 10 per m2). En ze leven bijna twee keer zo lang als gangbare vleeskuikens. Bovendien hebben ze net als de biologische legkippen een dagelijkse vrije uitloop naar buiten, strooisel en stofbaden.

Er zijn ook merken die aandacht schenken aan dierenwelzijn en ook de huismerken van supermarkten worden steeds diervriendelijker. Toch is het het beste is om te kiezen voor een product met een topkeurmerk. Vergeleken met andere keurmerken, stellen de topkeurmerken de hoogste eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mens. In het geval van kippenvlees of eieren, kunnen dit Beter Leven 2- of 3-sterren, Milieukeur, EKO, Demeter of het Europese keurmerk voor biologisch zijn.

Kortom, door in de winkel even stil te staan bij het dier en het keurmerk, kun je dus al een verschil maken voor het dierenwelzijn én het klimaat. Het grootste verschil maak je natuurlijk door niet elke dag vlees te eten. Dus wat dacht je van een biologisch & vegetarisch kersdiner? Dat is bovendien een mooie boodschap richting je gasten.


Onze video's