Nederlands Kampioenschap wormentellen 2016

Nederlands Kampioenschap regenwormen tellen

Op 9 juni organiseerde Bionext voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Wormen tellen. Ruim zeventig kinderen streden in koppels om de eerste plek: wie vindt en telt de meeste wormen op een vierkante meter?

Op 9 juni organiseerde Bionext voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Wormen tellen. Ruim zeventig kinderen streden in koppels om de eerste plek: wie vindt en telt de meeste wormen op een vierkante meter? De tellingen vonden plaats op biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Er is juist voor deze boerderij gekozen omdat biologische grond niet wordt bespoten en daardoor vol met bodemleven, zoals wormen, zit. Voorafgaand aan de tellingen gaf Bionext een praktijkles biologie waarbij de belangrijke functie van de wormen op de boerderij uitgelegd werd. Anouk en Marten van de St Vitusschool telden de meeste wormen in de composthoop. In drie minuten wisten zij 172 wormen te vinden

Regenwormen
Wormen leven in de bodem. En dat is goed voor de bodem. Door gangen te graven tot diep in de grond kan er veel meer water in de bodem opgenomen worden. Bovendien gebruiken bomen, planten en gewassen de gaten om zich met hun wortels in de grond te nestelen. Die functies zijn door geen enkel ander onderdeel van het bodemleven of met kunstmatige bewerking over te nemen. Regenwormen komen niet alleen bij boeren in de grond voor. Wie in de tuin een tegeltje licht, vindt daar vast ook een regenworm. Maar voor voedsel zitten wormen het liefst onder het gras. Onder biologisch gras, waar geen gif gespoten is. Tijdens het Lekker naar de Boer weekend dat plaatsvindt op 18 en 19 juni, kunnen mensen ook zelf kijken hoe rijk het bodemleven is op een biologische boerderij.

Zelf wormen tellen
Wil je weten hoe het gaat met de wormen is bij jou in de buurt? Doe dan mee met het wormentellen. Het tellen is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Je maakt een vierkant op de grond van 1 bij 1 meter. Dit kun je doen met een touwtje en vier haringen. Of door op elke hoekpunt iets neer te zetten. Daarna ga je in het vierkant staan en stamp je twee minuten met beide voeten op de bodem. De regenwormen denken dan dat het regent en komen naar boven gekropen. Vervolgens bekijk je vijf minuten lang hoeveel wormen er omhoog komen. Tel in die vijf minuten alle wormen. Als je een worm kunt zien, telt hij mee. De worm hoeft niet helemaal uit de grond gekropen te zijn. Vul het (...) in en geef jouw wormentelling door! See more at: (...)


Onze video's