Bio10daagse 2017: biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en diervriendelijkheid

Bio10daagse 2017: biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en diervriendelijkheid

Van 14 t/m 23 september nodigen supermarkten, speciaalzaken en biologische boeren jou uit om hun heerlijke biologische producten te proeven. Laat je verrassen door de lekkerste recepten, interessante achtergrondverhalen en de leukste hotspots.

Tijdens de Bio10daagse kun je ontdekken wat het biologisch keurmerk inhoudt, en hoe het bijdraagt aan een duurzamere wereld. We vertellen je deze Bio10daagse  graag meer over biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en diervriendelijkheid. Want wat houden deze nu eigenlijk in? En hoe draag je hieraan bij door voor biologisch te kiezen?

Biologisch = Diervriendelijk

Biologische boeren laten dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Kippen kunnen overdag altijd lekker naar buiten waar ze een zandbad kunnen nemen. In de stal van moedervarkens ligt stro, zodat ze een nest kunnen bouwen voor hun biggetjes. Zo hebben de varkens vanaf geboorte een ontspannen leven waarin ze lekker zichzelf kunnen zijn. Varken vinden immers niks fijner als wroeten.

Biologisch = Diversiteit

Rond biologische bedrijven komen 25% meer vogels en drie maal zoveel vlinders voor . Veel biologische boeren besteden bewust aandacht aan de natuur op hun bedrijf. Ze maaien bijvoorbeeld later in het jaar, zodat de weidevogels hun jongen kunnen grootbrengen. Of ze zaaien bloemen langs de randen van hun akkers. Dit levert voedsel op voor de bijen en het ziet er mooi uit in het landschap!

Biologisch = Vruchtbare bodems

In de biologische landbouw is een vruchtbare bodem altijd het uitgangspunt. Gebruik van (biologische) dierlijke mest en compost, rustjaren en de manier van bewerken (bv. niet te diep ploegen) zijn maatregelen die zorgen voor vruchtbare bodems die nog vele generaties kunnen voeden.

Biologisch = Natuurlijk

Er zijn veel natuurlijke manieren om van vervelende insecten af te komen die je oogst opeten. Wat dacht je van lieveheersbeestjes of uienolie? Biologische boeren maken enkel gebruik van dit soort natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong.

Kortom, wij staan Achter Biologisch. Jij ook?


Onze video's