Comeback van het haantje

Comeback van het haantje

In de hele Nederlands landbouw worden aparte kippenrassen gebruikt voor de leg en voor het vlees. Er worden evenveel haantjes als hennetjes geboren op de boerderij waar de leghennen gefokt worden.

In de hele Nederlands landbouw worden aparte kippenrassen gebruikt voor de leg en voor het vlees. Er worden evenveel haantjes als hennetjes geboren op de boerderij waar de leghennen gefokt worden. De hennetjes groeien vervolgens op tot legkip. De haantjes van legkippen zijn minder geschikt om als "vleeskippen" groot te brengen, en natuurlijk ook niet om eieren te leggen. Hoe zorg je ervoor dat de mannelijke dieren op een zo goed mogelijke manier terecht komen?

Op dit moment worden de meeste biologische eendagshaantjes verwerkt tot biologisch diervoer. Maar dat kan natuurlijk ook anders. In de biologische sector zijn mooie initiatieven ontstaan die navolging verdienen. "Terwijl het vroeger normaal was om jonge haantjes te eten, zijn ze in de loop van de tijd van ons menu verdwenen", aldus één de initiatiefnemers van de ‘comeback van het haantje’. De haantjes worden op deze boerenbedrijven weer net als vroeger samen met leghennetjes gehouden. Een tweede initiatief komt van de biologisch-dynamische pluimveehouders in Nederland. Zij willen al hun haantjes houden totdat ze een mals leghaantje zijn en zijn begonnen met het houden van 1.000 ‘broederhanen’, die je vooraf al kunt bestellen. Als de verkoop goed loopt, gaan ze ook in de toekomst verder met het grootbrengen van hanen op hun boerderij.


Onze video's