De echte prijs van ons voedsel

Weet je dat we veel te weinig betalen voor ons eten? De negatieve milieu en sociale effecten van het productieproces worden niet of nauwelijks meegerekend in de prijs die je ervoor betaalt in de winkel. Al in 1991 concludeerde het onderzoeksbureau Beerenschot dat biologische landbouw en voeding goedkoper is als je alle maatschappelijke kosten die gangbare landbouw en voeding veroorzaakt, bij de kostprijs van die gangbare producten zou optellen.

Wat zou er gebeuren wanneer we de echte prijs op ons voedsel plakken? Dus een prijs waarin de ware kosten van lucht-, water- en bodemvervuiling zijn opgenomen. De rekening die de natuur, de biodiversiteit, de bodem, de dieren, eigenlijk zou moeten sturen.

De Wereldvoedselorganisatie stelt dat deze “verborgen” kosten van voedsel op 1800 miljard voor milieuschade en 2295 miljard voor sociale ontwrichting, bij elkaar ruim 4 biljoen euro bedragen. Da’s dus een 4 met 12 nullen! Een berg kosten die via belastingen, zoals waterzuivering, BTW, toch op ons bord, of dat van onze kinderen, terecht zal komen.

Dat kan ook anders. Biologische landbouw en voeding levert een breed palet aan maatschappelijke waarden op die onbetaalbaar zijn, zoals behoud van biodiversiteit, dus meer variatie in planten, dieren, insecten en microben, verbetering van bodemvruchtbaarheid, minder bodemerosie, binding van CO2 in de bodem (tot 40% meer dan in de gangbare landbouw!), schoon water en een mooi en gevarieerd landschap met bijen, vlinders en weidevogels. Biologische landbouw en voeding levert een positieve bijdrage aan het voorkomen van die berg kosten en draagt ook bij aan een mooiere, vruchtbare planeet op. Oftewel: wanneer je eerlijk vergelijkt is de keus voor biologisch nog makkelijker. Je betaalt dan een reële prijs voor je eten.

Sta jij óók al achter biologisch?

Kies dan wat vaker voor een product met het biologisch keurmerk, dan weet je zeker dat je de echte prijs voor je eten betaald!


Onze video's