Maak van jouw kinderen ook 'Wereldeters'

Maak van jouw kinderen ook 'Wereldeters'

Sommige kinderen vinden van zichzelf al allerlei groenten heerlijk. Maar met andere kinderen lijk je elke avond de strijd weer aan te moeten gaan. In dit interview van Marjolein de Vlaam lees je hoe zij zichzelf leerde om haar kinderen meer te laten proeven...

Sommige kinderen vinden van zichzelf al allerlei groenten heerlijk. Maar met andere kinderen lijk je elke avond de strijd weer aan te moeten gaan. In dit interview van Marjolein de Vlaam lees je hoe zij zichzelf leerde om haar kinderen meer te laten proeven én de oplossingen vervolgens ook deelde in haar kinderkookboek ‘Wereldeters’.

HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN?
Ik heb drie kinderen. In de drukte van het gezinsleven, was ik tijdens de avondmaaltijden steeds meer rekening gaan houden met alles wat zij niet lekker vonden. Bij elk nieuw gerecht klonk het in koor "Dat lussiknie!" en omdat ik weinig zin had in discussie aan het eind van een drukke dag, kookte ik alleen nog maar wat zij lekker vonden. Tot ik mij op een dag realiseerde: ik wil juist dat mijn kinderen leren open staan voor nieuwe smaken! Ik maakte het Zuid-Afrikaanse gerecht Boboti en zocht daar wat leuke informatie bij over het land. Ik vroeg mijn kinderen wat zij eigenlijk wisten over Zuid–Afrika. Er ontstond een leuk gesprek over Nelson Mandela, de Big Five, Kaap de Goed Hoop, enz. Dankzij de verhalen was de sfeer gezellig en als vanzelf proefden ze de Boboti en aten hun borden leeg! Sindsdien hebben velen landen, gerechten en verhalen de revue gepasseerd en werd het iets waar we met z’n allen naar uit keken. De kinderen hebben leren eten én veel over de wereld geleerd.

EN ZO ONTSTOND WERELDETERS, KOOKBOEK VAN HET JAAR?
Ik heb altijd het idee gehad om iets te doen met mijn ervaring. Zo is het boek Wereldeters geboren. Een lees-, kook- en kijkboek (met paspoorten en landenstickers) waarmee ouders hun kinderen allerlei nieuwe smaken kunnen laten proeven. Bij elk recept biedt het een keur aan verhalen en leuke plaatjes. Tot mijn grote vreugde is Wereldeters zelfs Kookboek van het Jaar 2012 geworden!

NAAST KOOKBOEKEN SCHRIJVEN, ONTWIKKEL JE OOK DE RECEPTEN VOOR BIOLOGISCHE MAALTIJDBOXEN LEVERANCIER BEEBOX. WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN HET ONTWIKKELEN VAN DEZE RECEPTEN?
Het streven van beebox om alleen te werken met verse en Nederlandse ingrediënten, spreekt mij zeer aan. Ik geniet ervan om gevarieerde gerechten klaar te maken met zoveel mogelijk Nederlandse producten. Met een mooi woord: "global cooking – local sourcing". En ik wil graag laten zien dat koken met verse producten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn! HEB JE EEN TIP VOOR OUDERS VAN NU-NOG-GEEN-WERELDETERS? Het is helemaal niet erg als kinderen iets niet zo lekker vinden. Vaak moeten ze wennen aan smaken. Vinden ze spruitjes niet zo lekker? Ga op zoek naar bereidingen waardoor zij het wél gaan lusten. De bitterheid van groenten verdwijnt bijvoorbeeld als je ze in een pannenkoek aanbiedt. Als je een gerecht een spannende vorm en naam geeft – bijvoorbeeld "De Grote ballentaart" (spruitjes, krieltjes en gehaktballetjes)- is het veel leuker eten! DEZE BLOG WORD JE AANGEBODEN DOOR BEEBOX. www.beebox.nl Bekijk alle biologische verrassende recepten van Marjolein op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op (...).


Onze video's