viergangenmenu van hoofdredacteur Smaakmakend Anneke Ammerlaan

Smaakfeest dankzij Syriërs

Hoe de ontmoeting met nieuwe stadsbewoners de inspiratiebron werd voor een verrassend viergangenmenu van hoofdredacteur Smaakmakend Anneke Ammerlaan.

Met het bedenken van het feestmenu kan ik echt een tijdje bezig zijn in mijn hoofd. Seizoensproducten zijn voor mij altijd het uitgangspunt en daarbij vind ik het een uitdaging om met niet te gek dure ingrediënten iets bijzonders op tafel te zetten. 

Componeren, noem ik het zelf, smaken bij elkaar brengen. Mijn inspiratiebron voor dit jaar was een bijeenkomst in ons lokale theatertje met nieuwe stadsbewoners uit Syrië. Zij vertelden over hun cultuur en wij over die van ons. Het ging over hun keuken en de rol van koken in het leven in Syrië. Bezoekers krijgen er altijd direct bij binnenkomst een klein hapje en ze worden altijd uitgenodigd om mee te eten. Daarom bereiden Syriërs altijd meer eten om de onverwachte gast aan tafel te kunnen noden. Er was een buffet vol lekkere hapjes uit Syrië, meegebracht door onze nieuwe stadsgenoten. Dat was zo’n rijkdom aan smaken dat mijn feestdiner dit jaar in het teken staat van het Midden-Oosten.

Anneke Ammerlaan

Feestmenu

voor 6 personen

Salade met sinaasappel en gebakken ricotta

------------------

Bloemkoolsoepje met geroosterde amandelen en knoflook

------------------

Kip in saffraansaus

Hasselback tofu

Gestoofde witte boontjes

Andijvie met citroen en olijven

------------------

Kruidige pruimen met vanille-ijs en chocoladekrokant


Onze video's