bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente." Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij."> bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente." Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij. " /> bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente." Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij. " />
Erwin Kuiper, SKAL Inspecteur

Erwin Kuiper, SKAL Inspecteur

"Deze streek van de wereld waar het nog <br />bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente." Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij.

"Deze streek van de wereld waar het nog bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente." Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij. Na eerst de toegangsweg te zijn voorbijgereden, wat makkelijk kan hier omdat de weg verstopt ligt tussen de bossen, begint bij het oprijden van de toegangsweg de inspectie eigenlijk al. Ik kom langs de ruwvoeropslag, vervolgens langs weilanden met koeien en dan rij ik het erf op. De boer is buiten aan het werk. Na even te hebben rondgekeken, besluit ik dat de volgorde van mijn inspectie wordt: nieuwe stal opmeten, rondgang andere gebouwen, percelen en vervolgens de administratie (mest, rantsoen, zaaizaad, ingangscontrole). Ik doe mijn overal aan, doe nieuwe batterijen in mijn meetapparaat, krijg laarzen van het bedrijf aan en we lopen naar de nieuwe stal. De boer vertelt met trots over zijn moderne, nieuwe stal. Ondertussen zie ik dat ook voor onderdak voor huiszwaluwen wordt gezorgd, dat doet mij als vogelliefhebber altijd weer goed. Wat mij opvalt, is dat alles rond de nieuwe stal superstrak is afgewerkt en ruim is opgezet. Zoals meestal bij nieuwe stallen is op deze stal qua daglicht en klimaat niets aan te merken.

De ruime daglichtinval en de grootte van de stal maakt het meten wel lastig, je ziet het lampje niet. Maar door steeds in het midden van de stal te gaan staan is het nog altijd veel sneller gepiept dan met het ouderwetse meetlint, die dan ook nog eens onder de mest kwam te zitten. Lang leve de moderne apparatuur! De boer vindt de oppervlakte dichte vloer spannend, al is hij er zeker van dat hij zich aan de regels heeft gehouden. De stal is iets minder dan 1000 vierkante meter, ruim voldoende voor 120 melkkoeien. Maar de oppervlakte dichte vloer moet wel drie vierkante meter per koe zijn. Ondertussen is ook de jongere bedrijfsopvolger er bijgekomen. Het is duidelijk dat hij hier toekomstplannen heeft; met een groter aantal koeien op een efficiënte manier biologische melk produceren. De melktank is ook gericht op groei was mij al opgevallen. Dit bedrijf kiest er voor om gespecialiseerd te blijven. Ze zijn modern, maar niet ingericht op bezoekers, educatie of zorg. Ik heb dan ook geen website of twitter kunnen ontdekken. Rond de stal is een groot perceel ingezaaid met zomergerst, dat net in de aar schiet. Dat is wel apart, waarom dicht bij de stal geen gras voor weidegang zoals je meestal ziet? Deze boeren willen graag een net bedrijf, blijkt. Rond de nieuwe stal hebben allerlei bouwmaterialen, bulten zand enz. gelegen en gras inzaaien in het voorjaar is volgens de ervaren veehouder niets waard, alleen maar onkruid en daarmee niet netjes. Na de zomergerst, wordt er weer gras ingezaaid zodat ook rond de stal weidegang kan worden gegeven, zo vertelt hij mij.

Na de rondgang te hebben afgemaakt gaan we naar binnen. Hier is het verschil tussen met en zonder computer opgegroeide generaties mooi te zien. Boer Senior heeft allerlei papieren opgezocht en in stapeltjes klaargelegd, de opvolger tovert vlot van alles uit het managementprogramma. En laat trots de ‘kringloopwijzer’ zien waarbij ze aantonen efficiënt met stikstof te zijn. De opbrengsten van het grasland zijn nauwkeurig berekend en zo wordt aangetoond dat in 2014 de opbrengst op dit bedrijf hoger is dan de opbrengst waar wij als inspecteurs standaard mee rekenen. Aan het einde van de middag rij ik door het prachtige Noordtwentse landschap in het zonnetje weer naar huis. De navigatie stuurt mij langs wegen die alleen voor bestemmingsverkeer en omwonenden mogen worden gebruikt, zou ik mij kunnen verschuilen achter het feit dat ik voor Skal Biocontrole werk en een perceel moet bekijken?


Onze video's