Over bloesem en bijtjes

De lentezon laat de natuur weer tot leven komen. Hier en daar laten bomen verlegen hun eerste knopjes zien, terwijl anderen al helemaal volhangen met prachtige bloesem. In de fruitteelt begint de bloesemtijd met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Daarna zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem. Wil je volop van deze tijd genieten?

Kijk dan eens op LekkernaardeBioboer naar de vele wandelingen en fietstochten die je kunt volgen langs de mooiste plekjes in Nederland. De Betuwe is een van de bekendste maar ook in Zuid-Limburg zijn veel bloeiende boomgaarden te bewonderen.

Wij zijn niet de enige die genieten van deze tijd. Voor bijen is dit een groot feestmaal. Na een lange winter waarbij een deel van het volk (één koningin en circa 15.000 werkbijen) over is gebleven, moet de honingvoorraad weer worden aangevuld. Tijdens de winter zijn houden de bijen zich rustig, waardoor ze niet zo veel voer nodig hebben. Ze zitten dan bij knus bij elkaar in een ‘tros’ om warm te blijven. Na zo’n lange winter moet het volk weer groeien en dus moet er honing bijgemaakt worden. Je kunt je voorstellen dat al die bloesem dat een stuk makkelijker maakt. En bovendien helpen ze zo de boer met het bestuiven van zijn gewas.

Naar schatting 1/3 van al het eten op aarde is afhankelijk van de bestuiving door bijen. De honingbij is dus een landbouwhuisdier. Helaas gaat het de laatste jaren erg slecht met de honingbijen: ze sterven bij bosjes. Hun sterfte komt waarschijnlijk door een combinatie van oorzaken: grootschalig gebruik van insecticiden in de landbouw, afgenomen biodiversiteit, en de verspreiding van bijenziektes en plagen. Gelukkig worden er met biologische landbouw twee van deze oorzaken van bijensterfte aangepakt: biologische landbouw zorgt voor grotere biodiversiteit, en er worden geen chemische middelen gebruikt.

Maar jij kunt zelf ook helpen! Het assortiment biologische bloembollen wordt steeds groter, een ook biologische zaden zijn steeds breder verkrijgbaar. Dus wanneer je geïnspireerd met geraakt door de bloeiende boomgaarden en je deze bloemenpracht ook in je eigen tuin wil. Kies dan niet alleen voor wat er mooi uitziet, maar kijk eens wat interessant is voor bijen. Want zij houden net zo veel van bio als jij!

22 April is de landelijke zaaidag voor de bijen om zo met zoveel mogelijk mensen in Nederland het voedselaanbod voor de bij te verhogen. Doe jij ook mee met het aanleggen van bloemstroken, bij voorkeur van biologische bollen en plantjes in je (moes)tuin of balkon zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat?
Ook jij staat toch achter biologisch?!


Onze video's