Spoedcursus over de bodem en klimaatverandering

Blog van Michael Wilde, duurzaamheidsmanager bij een grote distributeur van biologische groente en fruit. Eigenlijk best wel vreemd; de oplossing voor klimaatverandering ligt letterlijk onder onze voeten, maar bijna niemand is hiervan op de hoogte. Daarom een kort en bondige spoedcursus over de bodem en klimaatverandering.

Gezonde bodem slaat C02 op

Als wij het hebben over klimaatverandering is het niet alleen belangrijk om onze uitstoot zo veel mogelijk te verminderen , maar ook om de aanwezige CO2 in de atmosfeer zo goed mogelijk weten op te slaan hier op aarde.  De meest effectieve en toekomstbestendige manier om dat te doen is in de bodem. Om goed te functioneren heeft een gezonde bodem namelijk heel veel CO2 nodig. Het probleem is alleen dat niet alle bodems uit zichzelf automatisch veel CO2 kunnen opslaan. Het zijn vooral levende bodems waar wij het van moeten hebben.

Rijke bodem

Wist je dat een eetlepel gezonde aarde meer dan 9 miljard levende micro-organisme, schimmels en andere belangrijke beestjes bevat? Meer dan het aantal inwoners op onze planeet. Deze rijke, vitale bodems vind je vooral op plekken waar de mens zich niet al te veel heeft bemoeid met de natuur of waar er in harmonie met de natuur wordt geteeld, zoals op een biologische manier.


Tegen een stootje

Helaas zijn de gevolgen van onze huidige positieve acties pas over tientallen jaren zichtbaar terwijl wij vandaag worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws is dat ook hier een vitale, gezonde bodem het antwoord biedt.  Zo'n bodem kan namelijk goed tegen een stootje en dat is belangrijk want wij krijgen nog een hoop stootjes te verduren in de vorm van extreme waterval en lange periodes van droogte. Als er veel leven en organisch stof in de bodem zit, tref je heel veel wormen en andere prachtige insecten aan.  Deze zorgen ervoor dat het overtallige water op een effectieve manier via mini tunneltjes in de bodem worden afgevoerd (drainage).  Andersom, in periodes van droogte (zoals bijvoorbeeld nu in Kaapstad) kan je een levende bodem het beste vergelijken met een gigantische spons die nog heel lang de planten kan voorzien van water en voedingstoffen.  Zo werkt het ook in de natuur.

Toekomstige generaties

Biologische boeren voeden de bodem met compost in plaats van hem uit te putten. Als gevolg hiervan kunnen wij over honderden jaren op hetzelfde stukje land voedsel telen. Wel zo fijn voor onze achterkleinkinderen.

Hartelijk dank dus dat je, net als een steeds grotere groep bewuste bewoners van planeet aarde, biologische producten koopt.  Hierdoor komen er dagelijks steeds meer telers bij die aandacht hebben voor hun bodem en daardoor niet alleen een gezonde boterham verdienen, maar ook proberen om een oplossing te bieden voor de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering en voedselzekerheid voor nu en de toekomst.

Dank dat je een onderdeel bent van de oplossing: de Soilution.


Onze video's