SKAL Inspecteur Stefanie Bos: Veehouders vol vertrouwen

Veehouders vol vertrouwen

Als landbouwinspecteur ben ik eigenlijk altijd alleen op pad. Mijn auto is mijn kantoor, en zo bezoek ik gemiddeld 2 á 3 biologische landbouwbedrijven op een dag. Ik voer inspecties uit bij alle soorten biologische landbouwbedrijven. Zo kan het zijn dat ik de ene dag tussen de aardappelvelden sta, terwijl ik de volgende dag de mosselkwekerijen in Yerseke mag bezoeken.

Vandaag is de veehouderij aan de beurt, en ditmaal ga ik niet alleen op pad. Zo nu en dan vraagt een collega van kantoor om een dag mee te lopen, om zo contact met de praktijk te houden. Voor mij een leuke afwisseling, voor de mensen op kantoor vaak een leerzame ervaring.

Het eerste bedrijf dat we bezoeken is een melkveehouderij met zo’n 100 melkkoeien. Een mooi bedrijf dat al enkele jaren geleden succesvol is omgeschakeld naar de biologische landbouw en dat inmiddels ook een voorbeeldfunctie heeft voor nieuwe omschakelaars. Tijdens de rondgang beoordeel ik alle onderdelen van het bedrijf, de dieren, de voeropslag, het medicijngebruik en de percelen. Genoeg tijd om ondertussen ook het gesprek met de veehouder aan te gaan en zo het bedrijf beter te leren kennen. Hij vertelt dat het in de beginjaren wennen was dat je in de biologische landbouw niet altijd kunt ingrijpen als er iets misgaat op het land. Dat je moet leren accepteren dat er soms een oogst mislukt.

Het tweede bedrijf van deze dag is een varkenshouderij met ongeveer 500 vleesvarkens. Bij het oprijden van het erf zien we de varkens al heerlijk liggen in het zonnetje, uitlopen voorzien van voldoende afleidingsmateriaal als ketting, tonnen en houten blokken. De heren en dames zien er tevreden uit, met een mooie krul in de varkensstaart.  Een goede eerste indruk. 
Na een korte kennismaking met de varkenshouder gaan we -via de hygiënesluis in schone bedrijfskleding- de stallen bekijken. Het is al snel duidelijk dat ordelijkheid en hygiëne een sterk punt is op dit bedrijf. Ook hebben alle dieren voldoende ruimte om te wroeten in het biologische stro, en er is een aparte ziekenboeg gemaakt waar de zwakkere dieren in alle rust kunnen aansterken.

Tijdens het controleren van de administratie is er tijd om te praten over wat de sector op dit moment bezig houdt, en waarom de veehouders toentertijd gekozen hebben voor omschakelen naar de biologische landbouw. Beide veehouders weten dat hun gangbare collega’s het momenteel zwaar hebben en zijn blij met de keuze die ze hebben gemaakt. Werken voor een vraagmarkt geeft voldoening.

Opvallend is dat uit beide gesprekken blijkt dat biologische landbouw draait op vertrouwen in het herstellend vermogen van dier en natuur. Alleen ingrijpen wanneer het echt nodig is, kijken naar alternatieven, maar altijd het welzijn van het dier op de eerste plek hebben staan. 
Werken volgens het principe van de biologische landbouw maakt sterke dieren, zo blijkt.

Blog van Stefanie Bos, SKAL Inspecteur Biologische Landbouw. 


Onze video's