Verborgen verhalen

Verborgen verhalen

"Over 300 meter, bestemming bereikt aan uw rechter kant." Ik kijk rechts in de verte: enkel een uitgestrekt weiland met een paar sloom grazende koeien. Voor mij kronkelt het smalle dijkweggetje oneindig door. Er is niks dat duidt op mijn bestemming.

"Over 300 meter, bestemming bereikt aan uw rechter kant." Ik kijk rechts in de verte: enkel een uitgestrekt weiland met een paar sloom grazende koeien. Voor mij kronkelt het smalle dijkweggetje oneindig door. Er is niks dat duidt op mijn bestemming. "Hoezo bestemming bereikt?" vraag ik hardop aan mijn TomTom. "Waar dan?" Natuurlijk geeft mijn TomTom geen antwoord. Vriendelijk herhaalt hij: "Bestemming bereikt." Nadat ik nog een stukje door ben gereden, verschijnt er achter een paar hoge bomen een oprit naar een pittoreske boerderij. "Yes, gevonden!" mompel ik, terwijl ik geconcentreerd met mijn auto om een paar kippen heen manoeuvreer.

Sinds een paar maanden schrijf ik de verhalen op van biologische ondernemers. Ik ga op zoek naar hun dromen en ambities en kom bekijken wat ze al gerealiseerd hebben. Van daken vol zonnepanelen tot een boerderij met dagbesteding, iedere ondernemer zet zich op zijn of haar eigen manier in voor een betere wereld. Vaak zijn het pioniers. Mensen die de grote massa ver vooruit waren. Sommigen werden in het begin met de nek aangekeken, doordat ze dingen anders deden. Maar stuk voor stuk vormen al deze mensen nu een inspiratiebron voor vele anderen.

Ik ben vaak erg onder de indruk van de bedrijven die ik bezoek. Misschien is het omdat ik een stadsmeisje ben en veel dingen voor het eerst zie. Of wellicht omdat ik bij een generatie hoor die überhaupt niet meer zo goed weet hoe voedsel nou eigenlijk geproduceerd wordt. Alles wat ik meemaak, deel ik thuis en met vriendinnen en familie. Aan hen vertel ik enthousiast over mijn ervaringen tijdens mijn bedrijfsbezoeken: over de nieuwe dingen die ik geleerd heb en over de bevlogen biologische ondernemers die zich met ontzettend veel plezier en doorzettingsvermogen blijven inzetten om hun bedrijf steeds maar weer verder te verduurzamen.

Het leuke is dat ik de laatste tijd merk dat er ook iets gebeurt in mijn omgeving. Steeds vaker hoor ik dingen terug van mijn verhalen. Zo vertelde een vriendin laatst: "Ik was dit weekend met mijn moeder in de supermarkt en toen heb ik haar laten zien hoe het Europees biologisch keurmerk eruit ziet." En onlangs tijdens een etentje maakte iemand de opmerking: "Maar biologisch kan de wereld toch nooit voeden?" Nog voor ik antwoord kon geven zei mijn vriend: "Met dát argument zou je vegetariër moeten worden." Iets wat hij een jaar geleden nooit gezegd zou hebben. En toen besefte ik: droge cijfers en feiten zeggen de meeste mensen niks. Maar het zijn juist de verhalen die inspireren en mensen aan het denken zetten.

Daarom zijn evenementen als Lekker naar de Boer ook zo fantastisch. Daarmee krijgt iedereen de kans om met biologische ondernemers te praten en te horen wat hen drijft. Want met het verhaal achter de producten, leer je pas echt de waarde kennen. Wanneer je zelf op zoek gaat naar deze prachtige verhalen, raad ik je echter wel aan om een TomTom mee te nemen. De meeste zitten namelijk behoorlijk goed verstopt. Maar als je ze eenmaal ontdekt hebt, gaat er werkelijk een wereld voor je open.


Onze video's