De lekkerste biologische Jerseykaas ter wereld uit Lunteren

Alles draait om smaak, smaak, smaak.

Een regenachtige lentedag in Lunteren. Groener en sappiger kunnen weilanden er niet uitzien. Aan de Postweg ligt een koeienboerderij, befaamd vanwege de lekkerste Jerseykaas ter wereld. De boerderij is bijna honderd jaar oud - een waar familiebedrijf - en heeft alle aspecten van de melkveehouderij doorgemaakt. Mechanisatie, schaalvergroting, kunstmest.

Sinds 1991 is het een biologisch bedrijf en richtte boer Jan-Dirk zich meer en meer op een speciaal kwaliteitsproduct. De inmiddels befaamde kaas.

Als we binnenstappen treffen we broer en zus Peter en Anne Marie van de Voort bij een grote rvs kuip, bezig om wei en wrongel van elkaar te scheiden.

We gaan eerst koffiedrinken. Uiteraard met eigen melk. En kruidkoek met verse boter. Aan de keukentafel zit een groep enthousiaste, vrolijke mensen die duidelijk van hun bedrijf houden.

Herkauwpauze

Na de koffiepauze gaan we gaan het weiland in met Jan-Dirk en zijn zoon Peter. De koeien staan een stuk verderop, rustig bij elkaar. Zij hebben ook net pauze genomen. Geen koffie, maar herkauwen. Rustig staan ze bij elkaar onder de bomen aan de rand van het weiland.
Vader en zoon vertellen boeiend over hun bedrijf. Over klaver en kruiden die groeien tussen het gras. Natuurlijke medicijnen voor de koeien, die zelf weten wanneer ze wat het beste kunnen eten, waardoor kunstmest en antibiotica overbodig zijn geworden.

En over de 90 Jersey-koeien zelf uiteraard. Ze ogen rank, met een mooie bruine vacht en een slimme speelse blik in de ogen. Dit zijn duidelijk dieren die het goed naar hun zin hebben.

Ze hebben ook hun hoorns. Dat is bijzonder. Niet alleen diervriendelijker, maar ook functioneel.

Dankzij hun hoorns kunnen de koeien beter omgaan met de wisselingen van gras en weer en dat proef je weer in de kaas, die alleen van rauwe onbewerkte melk, biologisch stremsel en ongeraffineerd zeezout gemaakt wordt.

Smaak

Voor de boeren van deze boerderij draait alles om de smaak. Biologische productie is geen garantie voor kwaliteit, maar wel essentieel. Het gaat om smaak, smaak, smaak.

Het is mooi om te zien dat die smaak bereikt wordt door relatieve kleinschaligheid (“we hoeven niet groter te worden, alleen beter”) de meest pure basiselementen direct uit de natuur, een diervriendelijke omgeving en een enorme gedrevenheid. De kaas wint regelmatig internationale prijzen, maar dat is geen reden om op de lauweren te rusten. Naast de normale bedrijfsvoering - er worden 32 kazen per 2 dagen gemaakt - zoeken de boeren doorlopend naar mogelijkheden tot verbetering. Op een bijna wetenschappelijke manier, maar tegelijkertijd dicht bij de natuur.

“Niet teveel nadenken, gewoon luisteren naar wat kaas, koe en de natuur je vertellen” zegt Jan-Dirk. Het klinkt eenvoudig, maar juist dat luisteren is de grote kunst.

SKAL

Terug bij de boerderij praten we nog even door over de zakelijke kant. Dankzij de SKAL certificering groeit de afzetmarkt en wordt er een eerlijke prijs voor de kaas betaald. Soms verloopt de controle een beetje bureaucratisch, maar het is de moeite meer dan waard.
Tenslotte lopen we door een bijna serene rijpingsruimte langs de hoge houten stellingen waar de kazen liggen te rijpen. In leeftijd variërend van Pril (2-3 maanden) tot Pracht (18 maanden) De beste kazen worden het oudste - eigenlijk net als met wijn. 

De kwaliteit kan je horen door op de kaas te tikken.  Als je er verstand van hebt tenminste. Dat hebben ze hier wel.

Wilt u ook zelf ervaren hoe het er bij deze biohelden aan toe gaat en benieuwd naar de befaamde jerseykaas? Kom dan zaterdag 17 juni 2017 Lekker naar de BioBoer in Lunteren. Kijk hier voor alle informatie over deze bioboerderij.


Onze video's