"Als de geiten gelukkig zijn, zijn wij dat ook"

In Stroe, op de rand van de Veluwe, verborgen tussen de bomen staat een mooie middeleeuwse boerderij. En daarnaast een stal, met veel daglicht en en een openstaande deur naar de groene weilanden erachter. In de stal zo’n negentig witte Stroese dames. Vrolijke eigenwijze melkgeiten.

Magda Scholte en Harry van Wenum zijn de boeren. Ze hebben eerst andere banen gehad en zijn pas daarna op het ouderlijk bedrijf van Harry met de geitenboerderij gestart (het subtiel Amsterdamse accent van Magda verraadt haar afkomst). Dier -en omgevingsvriendelijke kleinschaligheid, daar gaat het om.

"De kudde staat centraal" zegt Magda. “We willen alleen produceren als de dieren optimaal kunnen leven’ ‘Alles in dienst van de geit’

Ze gaat nog een stap verder. "Als de kudde gelukkig is, zijn wij dat ook. En omgekeerd."

De rauwe geitenmelk wordt door kaasmaakster Magda omgetoverd tot de lekkerste geitenkazen die ze verkopen op de biologische markt in Utrecht en aan diverse restaurants en speciaalzaken.

We hebben het over zogenaamde dubbeldoeldieren, want ook het vlees van de geiten die geen melk meer geven wordt verkocht op de markt.

Groeien - niet groter maar groener

Door de kleinschaligheid (‘we hebben nu 90 geiten, maar het mogen er ook 80 zijn’), zijn de dieren verzekerd van een optimaal leven, kan het ritme van van de natuur gevolgd worden en wordt de omgeving niet belast.

Gezonde geiten geven de beste melk, dus wordt er geen antibiotica gebruikt, maar kruidenmengsels. Een vitale kudde heeft ook veel ruimte nodig, daarom is het belangrijk dat er telkens een schone weide beschikbaar is.

Harry vertelt over het jarenlange experimenteren om over te stappen van de gebruikelijke poedermelk voor lammeren naar het laten drinken bij de moeder. Uiteindelijk is dat gelukt en is de kudde niet alleen veel gezonder maar ook stabieler en harmonischer geworden.
Het bedrijf blijft zich ontwikkelen om zo de kringlopen te sluiten.

In de kaasmakerij laat Magda trots zien hoe mooi de kazen erbij liggen. Harry voorziet ze van een band met het rode Stroese Dame geitenlogo. Er hangen handgeschreven briefjes bij met data. "Dat vind ik zo leuk, die briefjes", zegt Magda. "Ik ben allereerst trots op mijn man en dan op onze kleinschaligheid."

SKAL zou ook die kleinschaligheid meer moeten promoten volgens Harry en Magda. Want juist dan kunnen de beste resultaten voor mens, dier en milieu bereikt worden. Afgezien daarvan zijn ze blij met hun certificering. Het biologisch keurmerk staat ergens voor. Betrouwbaarheid en kwaliteit. Dat willen onze klanten.

Wil je zelf beleven, ruiken en proeven hoe het er op de biologische geitenboerderij van Magda en Harry aan toe gaat? Kom dan zondag 18 juni tussen 11-18 naar Stroe. Meer informatie vind je hier.


Onze video's