Lekker naar de BioBoer bij Tuin de Es

De zoete inval

Haaren, in Brabant, tussen Den Bosch en Tilburg. Hier vind je zandwegen, bossen en ook de diepzwarte esgronden van de Belverse Akkers. Een groot gebied waar al sinds de Romeinse tijd landbouw wordt beoefend.

Aan de rand van het dorp ligt een tuinderij, die al bestaat sinds 1981 en sinds de oprichting biologisch is. Daarnaast is deze tuinderij ook één van de eerste zorgtuinderijen in Nederland.

De huidige gelukkige eigenaars zijn Bart en Daniëlla.

We bezoeken de tuinderij vroeg in het seizoen als de bomen vol bloesem staan en de akkers nog grotendeels leeg zijn. De zon schijnt en de opvallende ronde vormgeving en beschutte ligging geven de tuinderij een zacht en vriendelijk karakter.

Er staat ook een bijzondere oude houten kas waar zelfs een vruchtenboom in groeit.

Groente en fruit van een zwarte bodem

Bart vertelt met enthousiasme over de meer dan 80 soorten biologische groenten, fruit, kruiden en zelfs eetbare bloemen die gedurende het seizoen op de zwarte akkers geteeld worden. Dat variatie belangrijker is dan de opbrengst per vierkante meter. Over waarom bodemvruchtbaarheid zo belangrijk is voor de smaak. Over het volgen van de seizoenen en het zo laag mogelijk houden van de ecologische footprint door alle in- en verkoop regionaal te
houden. Duurzaamheid is meer dan alleen biologisch. “Met biologisch telen zorgen we goed voor de omgeving en voor de mens, daar komt het op neer”.

We lopen door de sfeervolle oude kas en zien vernuftige moderne apparaten waaruit blijkt dat er goed wordt nagedacht over een optimale bedrijfsvoering.

Zorgtuinderij en meer

De Es is tevens zorgtuinderij en biedt mensen met psychiatrische problemen een zinvolle en helende dagbesteding. Er lopen ook maatschappelijk werkers rond. Bovendien is er een winkel en worden er rondleidingen en kookworkshops georganiseerd. Daardoor is er ook veel sociale
activiteit.

Eén van de leukste aspecten van de tuinderij vindt Bart. “We werken hier als een grote familie, het is heel sociaal, soms net de zoete inval".

Nog even over SKAL.

Net als de meeste andere biologische bedrijven is hij erg tevreden over de certificering. De controle gaat soepel en probleemloos. Het concept is sterk en geeft de consumenten een unieke garantie van biologische kwaliteit.

Raapsteeltjes

Je favoriete gewas? Bart denkt na. Hij houdt van al zijn groenten. Raapsteeltjes dan toch. Ze
groeien snel en gemakkelijk, zien er er prachtig uit en smaken heerlijk. Een onterecht vergeten groente. Nog een laatste vraag voordat we vertrekken. Wat vind je het mooiste moment van de dag? Nu is Bart sneller. "Het mooiste is om 'ochtends vroeg in de zomer, voordat het warm wordt, driehonderd kroppen sla te oogsten. De stilte en het zachte licht van de ochtend samen met de frisheid van de groente." Zo vers als het maar kan. De Es. Een bijzondere tuinderij, qua vorm, qua inhoud en nog veel meer.

Tuinderij De Es is tijdens het Lekker naar de Bioboer weekend 2017 op zondag 18 juni tussen 11-20u te bezoeken. Kijk hier voor meer informatie.


Onze video's