Bekijk nu het filmpje van een echte bioheld!

Op een van de warmste dagen van het jaar, vertrekken we naar een biologische boerderij in het plaatsje Duiven, vlakbij Arnhem. Als we langs kantoorpanden rijden geeft de routeplanner aan dat we over twee minuten onze bestemming bereiken. Ongeloofwaardig maar waar. We slaan een klein weggetje in en ineens hebben we het idee met vakantie te zijn. Een boerderij van een paar honderd jaar oud, een stuk land met rijen bospeen, paksoi en bietjes. Een oude rode tractor, een prachtige kas. Nadat we begroet zijn door de poezen en de kraaiende haan, loopt eigenaar Matthias Crum ons tegemoet. We voelen ons meteen welkom.

Gewoonste zaak van de wereld
Als kind wist Matthias al dat hij boer wilde worden. Hij hielp zijn vader in de moestuin en speelde in het natuurgebied bij hem om de hoek. Hij heeft van huis uit meegekregen dat natuur veelzijdig is en die veelzijdigheid streeft hij ook na op zijn boerderij. Biologisch boeren is voor hem de gewoonste zaak van de wereld.
 
Paradijs
Matthias en zijn partner Eline wonen samen met hun drie kinderen in een klein paradijs. De jonge ondernemers leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan een opleidingsinstituut voor biologische landbouw.  Een paar jaar geleden namen zij deze biologische boerderij over. Naast twee vaste medewerkers helpen stagiaires en vrijwilligers mee op de boerderij. Matthias en Eline delen graag hun kennis met de mensen die dagelijks komen helpen. En het brengt ook veel gezelligheid, want veel tijd om het erf af te komen hebben ze niet.

Ecosysteem
We wandelen langs de aardbeien, boer Christoffel legt voorzichtig stro onder de plantjes. Boerin Eline en boer Eddy wieden in alle rust het onkruid tussen de snijbiet.  Matthias vertelt verder: ‘Alles werkt samen. Als je wilt dat je gewassen en dieren gezond zijn dan zorg je dat je alles wat daar voor nodig is ook hebt. De koeienmest van onze kleine kudde gebruiken we op het land. In de winter eten ze het hooi dat we zelf hebben geoogst.  De restjes van de groenteteelt zijn voor de varkens. Onze eigen bijen zorgen voor de bestuiving van de gewassen. Toen we een rupsenplaag hadden hebben we 30 vogelhuisjes opgehangen. De koolmeesjes bestrijden nu de rupsen. Zo zorgen we voor een gezond ecosysteem.’   Deze middag oogst Matthias de sla. Hij snijdt de sla krop voor krop, wast ze voorzichtig en zet ze in de koeling.  De groente is te koop in groentepakketten, in winkels in de buurt en in hun eigen boerderijwinkel.

SKAL
‘Voor consumenten is het belangrijk om te weten dat onze producten door Skal biologisch gecertificeerd zijn. Het schept vertrouwen. Door de strenge controle ga ik niet anders boeren. Toch ben ik elk jaar heel tevreden en trots als we het bio-certificaat krijgen’. We lopen nog even met Matthias mee naar de varkens. Ze hebben het net als wij tropisch warm. De waterkraan wordt opengedraaid en even later wroeten de varkens met hun snuiten in een modderpoel. Matthias kiepert ook nog een grote kruiwagen groenteafval leeg. Tevreden vreten ze bieten, koolraap en andijvie. Het is tijd voor pauze. Aan de lange houten tafel onder de fruitboom drinken we, heel tevreden, koffie.


Onze video's