Coole dieren bij de biologische boer

Coole dieren

Nederland heeft slechts enkele tropisch warme dagen in het jaar. Op zo’n dag trekken we massaal naar het strand of een meertje voor wat verkoeling. Scholen voeren een tropenrooster en op menig kantoor draait de airco overuren.

Niet alleen wij hebben het warm. Ook dieren doen hun best om deze dagen zo aangenaam mogelijk door te komen. Alleen kunnen zij meestal niet gaan pootje baden voor wat extra verkoeling.

Boeren moeten goed op hun vee letten tijdens deze warme dagen. Wist je bijvoorbeeld dat varkens helemaal niet kunnen zweten? Daarom zorgen biologische boeren vaak voor een lekker modderbad waar de zeugen op warme dagen in kunnen liggen. Of als het heel warm wordt, zetten sommige boeren een tuinslang op het dak van de stal om het lekker koel te houden. Schapen worden in het voorjaar al geschoren door de boer. Het pas geschoren velletje van een schaap verbrandt snel, dus daarom gebeurt dit wat eerder in het jaar.

Koeien gedijen het beste bij een temperatuur tussen -5°C en 18°C. Als wij dus naar buiten gaan in een T-shirt is het voor een koe al te warm. Daarom zie je als er bomen in de wei staan, alle koeien daar onder liggen. Als er geen schaduw is, kiest een boer er soms voor om de dieren ’s nachts naar buiten te laten en ze overdag in de stal de houden. Andere kiezen bijvoorbeeld voor siëstabeweiding. Hierbij gaan de koeien twee keer per dag een korte periode (zo’n 4 uur) naar buiten en worden dan tussentijds op stal gehaald.

 


Onze video's