De kippen dansen na opheffing ophokplicht

Weetje

Nadat de kippen een paar maanden binnen hebben moeten zitten, mochten de kippen ongeveer een maand geleden weer naar buiten! De dreiging van vogelgriep was dermate afgenomen dat pluimveehouders hun kippen weer lekker buiten mogen laten scharrelen. Dit tot groot plezier van de kippen én de biologische boeren. Weten hoe dat eruit ziet? 

Bekijk hier het filmpje van de kippendans.

Gevolgen ophokplicht voor biologisch

De ophokplicht had gelukkig geen gevolgen voor de biologische ‘status’ van de eieren en het vlees. Normaal gesproken moeten de dieren ten minste één derde van hun leven toegang hebben tot een buitenruimte. Dit betekent dit dat de kippen vaak zo’n acht uur per dag naar buiten kunnen. Deze eis vervalt echter als de kippen verplicht moeten worden opgehokt, omdat dit door de overheid is opgelegd vanwege te grote risico’s op ziektes.

Kiezen voor biologisch

Ook dan blijven er nog genoeg redenen over om ook dan voor biologisch te kiezen, er gelden namelijk nog veel meer wettelijke regels voor biologische kippen. Zo zitten er maar 6 kippen op een vierkante meter en bij de meeste biologische stallen hebben de kippen ook nog een extra serre, de wintergarten. Zo kunnen kippen hun natuurlijk gedrag blijven uitleven, zelfs in een ophokperiode! Door ruwvoer door de stal heen te strooien, zijn de dieren continue in de weer met scharrelen en zoeken naar eten.

Afleiding

Het is vooral belangrijk om ze bezig te houden, als ze binnen zitten. Boer Sijbenga: “Als je ze niet bezig houdt, gaan de kippen naar elkaar pikken. Dus afleiding is heel belangrijk! Waar je de kippen ook heel blij mee maakt is een grote baal stro, waar ze op kunnen klimmen en die ze lekker uit elkaar kunnen plukken.” Pluimveehouders verzinnen zo allerlei creatieve manieren om het de kippen zo aangenaam mogelijk te maken, zowel binnen als buiten. Zo blijven biologische kippen, toch blije kippen!

Biologische pluimveesector in Nederland

Nederland kent ongeveer 140 biologische legpluimveebedrijven. De sector maakt een gezonde groei door, doordat steeds meer consumenten biologische eitjes weten te waarderen. Het marktaandeel van biologische eieren in Nederland is inmiddels gegroeid naar ongeveer 15%. Voor de biologische pluimveehouderij is het buiten lopen van de kippen van grote waarde.
De biologische pluimveesector in Nederland heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan de inrichting van de uitloop, met name via beplanting met bomen en struiken. Kippen voelen zich daarin veiliger en hebben meer te onderzoeken. Meer beplanting vermindert bovendien het risico op besmetting met vogelgriep doordat het belemmert dat wilde (water)vogels landen in de uitloop.

Het welzijn van biologische kippen in Nederland staat op een hoog niveau. De biologische pluimveesector is daarom des te blijer dat de kippen vanaf nu weer van hun mooie uitloop gebruik mogen maken.


Onze video's