Chocoladetaart met hazelnootbavarois en frambozen

Chocoladetaart met hazelnootbavarois en frambozen

Taart voor 10 punten Hak de hazelnoten in de keukenmachine fijn. Weeg 150 gram gehakte hazelnoten af en maal de resterende hazelnoten tot een fijn poeder. Bekleed de bodem van de vorm met een rondje bakpapier.

Ingrediënten

  • 225 g gepelde hazelnoten
  • 150 g extra pure chocolade (cacaogehalte 70%), in stukjes
  • 4 blaadjes gelatine (niet biologisch)
  • 250 ml hazelnootmelk of amandelmelk
  • 2 verse eieren, gesplitst
  • 4 eetlepels agavesiroop
  • 300 g verse frambozen
  • metalen lage taartvorm met uitneembare bodem(doorsnede 22 cm)

Taart voor 10 punten

Hak de hazelnoten in de keukenmachine fijn. Weeg 150 gram gehakte hazelnoten af en maal de resterende hazelnoten tot een fijn poeder. Bekleed de bodem van de vorm met een rondje bakpapier.

Laat de chocolade in een steelpan op heel zacht vuur en al roerende smelten. Meng de gehakte hazelnoten door de chocolade en verdeel dit mengsel snel over de bodem van de vorm. Druk de hazelnootchocolade uit tot een dunne bodem met een opstaande rand. Zet de taartvorm 10 minuten in de koelkast en maak de taartbodem met de bolle kant van een lepel gladder en nog dunner. Laat de taartbodem daarna in 1 uur stevig worden in de koelkast.

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water. Klop intussen in een pan de dooiers met 3 eetlepels agavesiroop en de hazelnootmelk met de handmixer tot een homogeen mengsel. Verwarm het mengsel al roerende op zacht vuur en laat het binden tot een dunne vla. Zorg dat het mengsel niet gaat koken, dan is de kans op schiften groot. Neem de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in de warme vla. Roer ook de hazelnootpoeder erdoor. Zet de pan in een bak met koud water en laat de vla afkoelen tot lauw, roer regelmatig.

Houd in de tussentijd de taartvorm 1-2 tellen in een bak met niet al te warm water en verwijder de rand. Schuif de chocoladetaartbodem van de metalen bodem op een platte schaal. Klop in een kom de eiwitten stijf. Spatel de hazelnootvla er luchtig door en strijk het mengsel daarna uit in de taartbodem. Garneer de taart met de frambozen en laat de taart in de koelkast in zeker 2 uur stevig worden. 

Dit recept is afkomstig uit het boek: Lekker lang Jong - een voedselzandloper kookboek van Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk  


Onze video's