De lekkerste kippenbouillon

Heb jij dat recept van je moeder, oma of overgrootmoeder voor eigengemaakte (biologische) kippenbouillon? Wij hebben ook een aardige variant. En dit is een must om zelf te maken.

Ingrediënten

  • karkas van de kip en alle losse stukjes en velletjes (ook van filets)
  • 1 ui, in vier stukken
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 1 winterwortel in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 5 takjes tijm of een theelepel gedroogde tijm

Voorgerecht voor 4 personen

Leg de karkassen en alle stukjes in een grote soeppan. Verwarm de soeppan op middelhoog vuur en laat de stukken van de kip lichtbruin worden. Schep af en toe om. Voeg vlak voor de kipresten goudbruin worden de ui, knoflook en wortel toe en fruit ze enkele minuten mee. Schenk vervolgens zoveel koud water eroverheen, dat de kipresten circa 2 cm onder water staan en voeg ½ theelepel zout toe. Breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Schep met een schuimspaan zorgvuldig het vet van de bouillon. Zet het vuur heel laag en voeg de tijm, bleekselderij en wat peper toe. Laat de bouillon tegen de kook aan circa 3 uur trekken. Voeg wel af en toe een scheutje water toe als de karkassen boven het kookvocht uitkomen. Zeef de bouillon dan door een heel fijne zeef boven een schone pan en laat de bouillon verder inkoken tot de gewenste sterkte.
Proef en breng op smaak met zout en peper. Neem de stukjes vlees van de botjes en voeg ze toe aan de soep of verwerk ze in een salade.

Tip! Normaal heeft vlees waarvan soep is getrokken weinig smaak. Door het vlees eerst aan te braden, houd je de smaak beter vast. De stukjes vlees die nog van de karkassen kunnen worden geplukt zijn heerlijk in een bouillon of salade.


Onze video's