Geroosterde peterseliewortel met warme spitskoolsalade en kaasblokjes

Geroosterde peterseliewortel met warme spitskoolsalade en kaasblokjes

Peterseliewortel lijkt qua uiterlijk en vorm erg op pastinaak. Het verschil zit in de ‘kroon’ van de wortel; bij pastinaak valt de bladaanzet in een kuiltje en bij peterseliewortel op een heuveltje. Verse peterseliewortel is stevig en heeft fris groen blad.

Ingrediënten

  • 750 g peterseliewortel, geschild
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel korianderzaad, gekneusd
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ eetlepel komijnzaad, gekneusd
  • 2-3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 400 g spitskool, in dunne reepjes
  • 200 g 30+ jong belegen kaas, in kleine blokjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

Snijd de peterseliewortelen in de lengte in brede repen. Schenk 2 eetlepels olie in een lage ovenschaal en wentel de repen peterseliewortel door de olie, strooi er wat zout en korianderzaad over. Schenk 2 eetlepels water in de schaal, dek de schaaf met aluminiumfolie en laat de wortels in ca. 50 minuten gaar worden. Verwijder het aluminiumfolie 10 minuten voor de wortels gaar zijn.

Verhit ca. 15 minuten voor de wortels gaar zijn de resterende 3 eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de sjalot en knoflook en komijnzaadjes zachtjes 3 minuten. Schenk de azijn in de pan en laat even bruisen. Schep de kool erdoor en laat in 2-3 minuten slinken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de kool op de peterseliewortels en strooi de blokjes kaas erover. Serveer er eventueel volkorenbrood bij.


Onze video's