Gevulde kooltaartjes met bietjesdressing

Gevulde kooltaartjes met bietjesdressing

Een geweldig gerecht met kool. Wij maakten hem met biologisch ontbijtspek. Liever geen spek? Gebruik 25 g boter en stoof 2 heel fijngehakte gedroogde tomaatjes met de kool mee. Gebruik je regionale, biologische ingrediënten weet je zeker dat je goed zit voor de boer, mens, natuur en omgeving.

Ingrediënten

  • 6 grote bladeren van groene of savooienkool
  • 10 g boter
  • 4 plakjes ontbijtspek, in heel dunne reepjes
  • 1 grote sjalot, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 300 g savooiekool, in heel dunne, korte reepjes
  • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 75 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 6 eetlepels walnotenolie
  • mespunt karwijzaad
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 50 g gekookte biet in piepkleine blokjes


Voorgerecht voor 6 personen

Kook de koolbladeren 1-2 minuten in een ruim komend water met zout. Laat ze op uitgespreid op een theedoek uitlekken. Bekleed elk potje met koolblad en laat de kool overhangen.
Smelt de boter en bak het spek zachtjes 2 minuten. Voeg de sjalot en knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Schep de  reepjes kool, karwijzaad, zout en peper erdoor en stoof afgedekt op laag vuur in 10-15 minuten gaar. Laat het vocht dat eventueel nog in de pan zit op middelhoog vuur verdampen. Laat de kool afkoelen. Klop in een kom de eieren met de room en eventueel nog wat peper en zout los. Schep de kool erdoor.
Klop een dressing van de azijn, de walnotenolie, de bosui en stukjes biet. Breng op smaak met zout en peper en laat 1 uur staan. De dressing wordt dan rood van kleur.

Verwarm 30 minuten voor serveren de oven voor op 200 °C. Roer het ei-koolmengsel nogmaals goed door en lepel in de bakjes met koolbladeren. Vouw het blad erover.
Zet de bakjes in een ovenvaste schaal en schenk een flinke laag heel heet water in de schaal. Laat de taartjes in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar worden. Laat ze 5 minuten afkoelen, keer ze elk op een bord en  en lepel de dressing erover. Lekker met geroosterd zuurdesembrood.


Onze video's