Hangop met verveinesiroop en aardbeien

De zomer voelt altijd al dichtbij zodra de aardbeien op tafel verschijnen. Dit toetje kan je dus met gemak maanden achtereen eten. Of in ieder geval zolang de (biologische) aardbeien verkrijgbaar zijn uit eigen land. We eten graag in het seizoen, dan heb je de lekkerste producten voor een goede prijs. Tip: vervang voor een snellere versie de hangop door 500 ml Griekse yoghurt.

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt
  • 5 g gedroogde verveineblaadjes
  • 200 g suiker + 1 eetlepel
  • enkele druppels citroensap
  • 100 ml slagroom
  • 250 g aardbeien, in plakjes

Nagerecht voor 4 personen

Bekleed een zeef met een vochtige, schone theedoek en hang deze in een diepe kom. Schenk de yoghurt erin, dek de kom af en laat de yoghurt in de koelkast 8 uur uitlekken.

Breng in een pannetje 100 ml water met de verveineblaadjes aan de kook en laat 5 minuten koken op laaf vuur. Neem van het vuur, dek het pannetje af en laat de verveine 15 minuten trekken. Schep de verveineblaadjes uit het water. Voeg 200 g suiker en het citroensap toe, laat op middelhoog vuur de suiker oplossen. Breng de siroop aan de kook, neem van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Klop vlak voor het serveren de slagroom met de resterende eetlepel suiker lobbig en spatel deze door de uitgelekte yoghurt. Verdeel de hangop over 4 hoge glazen, leg de aardbeien erop en schenk er wat verveinesiroop over. Bewaar de rest van de siroop tot een volgende keer.


Onze video's