Kapucijners met groene kool

Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd en dus wordt er gewerkt volgens de seizoenen. Het seizoen van de kolen is gestart! De eerste kolen komen weer van het Nederlandse land. Wij maken dit heerlijke vega gerecht van groene kool met kapucijners. Ook zo’n lekker duurzame keuze. Geniet van de (bijna) winter!

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde kapucijners, voorgeweekt*
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 750 g groene kool, in vrij grove stukken
  • 100 g oude kaas (stukje)
  • 1 eetlepel korianderzaad, grof gestampt

Hoofdgerecht voor 4 personen
Kapucijners in een pot zijn meestal vers ingemaakt en veel lichter van smaak – en van kleur – dan gedroogde kapucijners. Voor dit stevige gerecht zijn de gedroogde het lekkerst.
Fruit in een ruime pan 1 ui, knoflook en oregano 3 minuten zachtjes in de olie. Schep de kapucijners erdoor en schenk zoveel water op dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en kook de kapucijners in ca. 1½ uur gaar. Voeg halverwege de kooktijd wat zout toe.
Verhit de resterende 2 eetlepels olie en bak hierin de resterende ui, de knoflook en de rode peper zachtjes 2 minuten. Schep de groene kool erdoor en laat deze iets slinken. Schep met een schuimspaan de kapucijners bij de kool en voeg enkele eetlepels van het kookvocht en wat zout toe. Stoof de kool in 10-15 minuten gaar. Verdeel het gerecht over 4 borden en schaaf de kaas erboven. Strooi er ten slotte de koriander over. Lekker met grof bruinbrood.
* Of gebruik kapucijners uit pot of blik. Reken 2 potten of blikken (à 400 g) voor 4 personen. Voeg de helft van de oregano toe aan de kool.


Onze video's