Kikkererwten ‘bolognaise’

Kikkererwten ‘bolognaise’

Hoe je een goede bolognaise saus maakt? Met veel geduld, liefde en toewijding. Serveer deze vervolgens eens met kikkererwten. Deze peulvrucht bevat veel vezels en mineralen en is zeer smaakvol. Weer eens wat anders dan pasta.

Ingrediënten

  • 50 g gedroogde tomaten
  • 9 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 3 eetlepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 3 eetlepels verse salie, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 75 g winterwortel, fijngehakt
  • 750 g tomaten, in stukjes
  • 300 g kikkererwten, 1 nacht geweekt
  • 1 groentebouillontablet
  • 750 g smalle courgettes
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 4 eetlepel vers basilicum grof gesneden
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, grof gehakt
  • ciabatta of foccaccia
  • (150 g versgeraspte Parmezaanse kaas)

Hoofdgerecht voor 6 personen

Week de gedroogde tomaten 10 minuten in kokend water en hak ze fijn.
Verhit 4 eetlepels olie in een ruime pan en fruit de uien, knoflook en rode peper 5 minuten zonder dat ze kleuren. Roer de rozemarijn, tijm, salie, laurierblaadjes, bleekselderij, wortel, tomaten, kikkererwten, fijngehakte gedroogde tomaten, groentebouillontablet en 1 liter water erdoor. Breng aan de kook en stoof de ‘bolognaise’ op laag vuur met de deksel op de pan in ca. 1½ uur gaar.

Schaaf de courgettes in dunne plakjes, meng er wat zout door en laat de courgette 30 minuten in een vergiet uitlekken. Dep de courgette droog.

Marineer intussen in een ruime schaal de sjalot 10 minuten in de azijn. Klop de resterende 5 eetlepels olie en naar smaak zout en peper door de dressing. Schep de courgette en het basilicum erdoor. Laat de smaken ca. 30 minuten intrekken.

Schep de ‘bolognaise’ in een mooie schaal en serveer met de courgettesalade, de gehakte olijven, het brood en eventueel de geraspte Parmezaanse kaas.


Onze video's