Met saffraan gemarineerde zalm

Met saffraan gemarineerde zalm

Zomerser dan dit wordt het niet :-). En met gestoomde of gekookte nieuwe aardappels is het ook heerlijk als licht zomers hoofdgerecht. Ons weetje bij dit recept: biologische zalm wordt ook gekweekt, alleen heeft een biologische vis meer ruimte om te zwemmen én krijgt hij geen hormonen of medicijnen toegediend. Een ander groot voordeel van biologische vis is dat de kwaliteit van het water gecontroleerd wordt. Mooi toch?

Ingrediënten

  • 600 g rauwe wilde of biologische zalmfilet met vel zonder graten (zo dik mogelijk)
  • 3 eetlepels zeezout
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 theelepels witte peperkorrels
  • 2 zakjes saffraan = 0,10 g
  • 2 bosjes dille, fijngehakt
  • Voor de saus:
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 1 theelepel honing
  • ¼ bosje dille, fijngehakt

Voorgerecht voor 6 personen

Strooi het zout, de suiker, peperkorrels, saffraan en 3/4 van de gehakte dille in een vijzel en stamp alles tot de peper grof gestampt is. Leg het stuk zalm met de velkant naar onderen in een ruime ovenschaal. Wrijf het kruidenmengsel over de bovenkant van de zalm. Dek de vis af met huishoudfolie. Leg een plankje op de zalm en leg er iets zwaars op, bijvoorbeeld conservenblikken. Zet de schaal met zalm 48 uur in de koelkast.

Verwijder het kruidenmengsel met keukenpapier heel zorgvuldig van de vis. Leg de vis op een mooie schaal. Strooi de achtergehouden gehakte dille over de vis en druk dit iets aan.

Meng een klein uurtje voor serveren in een mooie kom de ingrediënten voor de saus door elkaar.

Snijd aan tafel de zalm in dunne plakjes zalm van het vel af en serveer ze met de dressing en eventueel de venkelsalade


Onze video's