Moussaka van groenten met tahin- yoghurt

Moussaka van groenten met tahin- yoghurt

Hoe je meer groenten per maaltijd kunt eten? Door er bijvoorbeeld deze vegetarische moussaka mee te maken.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 500 g zoete aardappelen, geschild
  • 2 rode uien, gepeld
  • 4 stevige, rijpe tomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment
  • 3 eieren
  • 1 beker yoghurt Griekse stijl (450 g)
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 3 à 4 eetlepels bruine tahin
  • lage ovenschaal, ingevet

Hoofdgerecht voor 4 personen

Halveer de bloemkool, snijd de dikke stronk weg en snijd de bloemkoolhelften in plakken van 1 cm dik. Snijd ook de zoete aardappelen, uien en tomaten in dikke plakken. Bestrijk de plakken bloemkool, zoete aardappel en ui heel dun met olijfolie en bak ze in gedeelten in een hete grillpan tot er mooi bruine strepen ontstaan en de groenten iets zachter worden.

Verwarm daarna de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes glazig. Haal de pan van het vuur af en roer de komijn, kaneel en piment erdoor. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schik de groenten in lagen in de ovenschaal en sprenkel over elke laag wat knoflookolie en strooi er wat zout over. Laat de bovenste laag uit tomaten bestaan.

Klop de eieren los in een kom samen met 250 ml yoghurt, peterselie, kaas en versgemalen peper. Strijk dit over de groenten uit. Bak de moussaka in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Roer in een schaaltje de rest van de yoghurt met de tahin en wat zout en peper tot een lekkere saus.
Serveer de tahin-yoghurt bij de moussaka. 


Onze video's