Pruimen met kardemom op amandeldeeg

Pruimen met kardemom op amandeldeeg

Taart voor 9 - 10 personen Breng in een pan 500 ml water met 200 g rietsuiker en de kardemom aan de kook en laat de suiker oplossen. Leg de pruimen in het suikerwater en laat ze in de siroop in 10 minuten gaar worden. De siroop mag niet koken. Laat de pruimen afkoelen in de siroop.

Ingrediënten

  • 250 g rietsuiker
  • 1 kg pruimen, gehalveerd zonder pit
  • 1 volle theelepel gemalen kardemom
  • 400 g bloem, gezeefd
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 50 g amandelmeel of heel fijn gemalen amandelen
  • 150 g koude boter, in kleine blokjes
  • 3 eetlepels ijskoud water
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • lage taartvorm (26 cm), ingevet
  • bakpapier
  • oude gedroogde peulvruchten

Taart voor 9 - 10 personen

Breng in een pan 500 ml water met 200 g rietsuiker en de kardemom aan de kook en laat de suiker oplossen. Leg de pruimen in het suikerwater en laat ze in de siroop in 10 minuten gaar worden. De siroop mag niet koken. Laat de pruimen afkoelen in de siroop.

Maak intussen de taart. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi de taartvorm met bloem.
Meng in een kom 275 g bloem met de kristalsuiker, amandelmeel en een snufje zout. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot fijne kruimels. Voeg scheutje voor scheutje het ijswater toe en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

Leg een vel bakpapier op het werkvlak. Leg daarop het deeg en dek het weer af met bakpapier. Rol het deeg tot een ronde lap van ½ cm dik. Bekleed de taartvorm met het deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met een dunne laag (oude) gedroogde peulvruchten. Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart 10 minuten. Verwijder peulvruchten en bakpapier en bak het deeg in nog eens 10 minuten goudbruin.

Klop in een kom de eieren met de resterende 125 g bloem, de resterende 50 g suiker en de slagroom met de handmixer tot een glad beslag. Schenk de vulling in de goudbruin gebakken taart. Zet de taart terug in de oven en bak nog 25 minuten.

Haal de pruimen uit het suikerwater en leg ze in de taartvorm. Bestrooi de taart met poedersuiker.


Onze video's