Scones met studentenhaver

Scones met studentenhaver

Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem, leg het deeg erop en kneed het nog even door tot het een samenhangend geheel is.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel lijnzaadmeel
  • 2½ eetlepel water
  • 125 ml amandel- of sojamelk
  • 250 g bloem
  • 250 g bloem
  • 60 g riet- of kokosbloesemsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 g veganistische margarine, in stukjes
  • 100 g grof gehakte studentenhaver
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Voor 8 tot 12 stuks

Meng in een smalle hoge kom het lijnzaadmeel goed met het water, laat dit enkele minuten staan tot het een soort gel wordt. Roer de melk en het citroensap erdoor en klop het geheel met de staafmixer glad.

Zeef boven een ruime kom de bloem met de baksoda, de suiker en wat zout. Voeg de margarine toe en wrijf met de vingertoppen totdat je een kruimelig mengsel hebt. Roer het melkmengsel door het meelmengsel.

Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem, leg het deeg erop en kneed het nog even door tot het een samenhangend geheel is. Kneed nu de studentenhaver door het deeg en vorm er een bal van. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat, dek het af met huishoudfolie en laat het 10 minuten rusten.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.

Haal het huishoudfolie los en leg het losjes over het deeg. Rol het deeg over het folie uit tot een ronde lap van ca. 2 cm dik. Verwijder het folie en snijd de lap in 8-12 punten Bestrijk het deeg eventueel nog met een lepel amandel- of sojamelk.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met: vegan vanillespread en aardbeienjam of (in de zomer) met plakjes aardbei.

Tip: klop voor de spread 100 g smeerbare veganistische margarine met 100 g poedersuiker en wat vanillepoeder tot een crème en serveer op kamertemperatuur. 


Onze video's