Stamppot rode sla met gerookte tofu

Gepofte aardappel met rode sla met gerookte tofu

Dit gerecht heeft alles is zich voor een mooie (na-)zomerse avond. Wij kiezen in dit gerecht voor een biologische, witvlezige aardappel die als een van de weinige aardappels resistent is tegen phypotphthora, een aardappelziekte die vrijwel elk jaar de kop opsteekt en waar reguliere aardappeltelers altijd tegen spuiten. Een gerecht met specifieke biologische aardappelen met een authentieke smaak.

Ingrediënten

  • 1 kg grote lichtkruimige aardappels*
  • 4 eetlepels pittige olijfolie
  • 200 g gerookte tofu, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 20 blaadjes salie, in reepjes
  • 1 klein kropje radicchio (rode sla), in dunne reepjes


Hoofdgerecht voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon, bestrijk ze met olie, leg ze op de bakplaat en laat ze in de oven in ca. 1 uur gaar worden. Controleer eventueel de gaarheid door met en puntig mensje in de aardappel te prikken. Laat de aardappels iets afkoelen. Maak intussen de topping: verhit de resterende olie in ruime hapjespan en fruit de ui, knoflook en salie 5-6 minuten op laag vuur. Zet het vuur hoog, voeg de blokjes tofu toe en bak ze lichtbruin. Schep op hoog vuur de reepjes radicchio erdoor en laat ze iets slinken. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aardappels aan de bovenkant tot bijna op de helft in en duw ze goed open. Leg de aardappels op een schaal of verdeel ze over 4 borden en lepel de topping erover. Lekker met een salade van bijvoorbeeld geraspte wortel en knolselderij.

(*  wij kiezen voor de ouderwets smakende lichtkruimige aardappel veredeld door Niek Vos) 


Onze video's