(Voorjaars)stamppot met citroen en sardientjes

(Voorjaars)stamppot met citroen en sardientjes

Dit recept kan het hele zonnige seizoen. En niets brengt je meer in vakantiesferen dan sardines. Als ze dan ook nog op duurzame wijze zijn gevangen en verwerkt! Combineer ze met biologische ingrediënten van het seizoen en je creëert een duurzame en voedzame maaltijd goed voor jezelf, de dieren, de boer en de visser en onze bodem! Een mondvol dus. Geniet ervan!

Ingrediënten

  • 1 grote citroen, schoongeboend
  • 600 g kruimige aardappels, geschild
  • 1 blik witte bonen (400 g), uitgelekt
  • 2 blikjes MSC-gecertificeerde sardines met citroen
  • 2-3 eetlepels kervelblaadjes
  • 2 bosjes raapsteeltjes (of rucola afhankelijk van het seizoen)
  • 250 g bospeen, geraspt

Hoofdgerecht voor 4 personen

Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Kook de aardappels in een klein laagje water met zout in 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de witte bonen toe.

Meng de uitgelekte sardines (bewaar de olie) en de kervelblaadjes. Voeg naar smaak citroensap en peper toe.

Giet de aardappels met bonen af en stamp de aardappels en bonen tot een grove puree. Roer naar smaak de olie uit de blikjes sardines door de puree. Proef en breng pittig op smaak met peper. Schep eerst de rest van de geraspte bospeen door de aardappelpuree, en daarna deel voor deel de raapsteeltjes. Laat de groente slinken en laat de stamppot op laag vuur goed warm worden. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg de sardines erop.

Sardines in olijfolie met citroen
Wij kiezen in dit gerecht voor vis van een bedrijf dat samenwerkt met diverse organisaties om te komen tot de beste keuzes voor duurzame vis. De vis wordt gevangen door kleine vissersboten en er is zo goed als geen bijvangst. Deze MSC- gecertificeerde sardines zijn voor de kust van Bretagne gevangen en lokaal verwerkt in de oudste visfabriek ter wereld. De olie waarin de vis is ingelegd is van biologische oorsprong. 


Onze video's