Zomerpilav met zwarte rijst, zomergroenten en gegrilde tomaatjes

Zomerpilav met zwarte rijst, zomergroenten en gegrilde tomaatjes

Weet je dat biologische rijstboeren hebben op eigen terrein waterbronnen aangeboord en op die manier gescheiden irrigatienetwerken gecreëerd? Zo komt de rijstplanten van oorsprong een moerasplant en heeft dus voldoende water nodig, niet in aanraking met ander water uit de omgeving. En dit wordt een paar keer per jaar gecontroleerd.

Deze zwarte rijst is een speciaal geteelde variatie van bruine rijst, die na bereiding een prachtige dieppaarse kleur krijgt. De bite van de korrel is stevig en de smaak is kruidig. Lekker in combinatie met pittige smaakmakers. Lekker als bijgerecht, maar ook een heerlijke basis voor pilav. Bedenk wel dat ingrediënten die je vanaf het begin meekookt ook die mooie paarse kleur krijgen. 

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ - 1 rode peper, fijngehakt
  • 250 g zwarte rijst (de Nieuwe Band)
  • 200 g groene mini-asperges, in stukken
  • 1 kleine courgette, in lange repen geschaafd
  • 250 g spinazieblaadjes
  • 12-16 cherrytomaatjes aan de tros
  • (150 g zachte geitenkaas, in vlokjes)

Hoofdgerecht voor 4 personen

Verhit 3 eetlepels olie in een kleine braadpan en fruit de knoflook, ui en rode peper zachtjes 3 minuten. Roer de rijst erdoor en bak deze heel even mee. Schenk 500 ml water in de pan, breng het aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst afgedekt 40 minuten koken. Schep de asperges en courgette erdoor, leg het deksel op de pan en laat alles in 5 minuten gaar worden. Schep de spinazie erdoor en laat deze even slinken.

Verhit intussen de grill van de oven voor, leg de tomaatjes op een bakplaat, bestrijk ze met olie en strooi er wat zout over. Rooster de tomaatjes 5-10 minuten onder de grill. Schep de rijst in een mooie schaal en leg de tomaatjes erop. Verdeel eventueel de kaas over het gerecht.


Onze video's