Zomerse chelsea buns - vegan, biologisch en vrij van geraffineerde suiker

Zomerse chelsea buns

De zomer is niet compleet zonder deze zomerse lekkernij! Wij maken ze zonder geraffineerde suiker, lactosevrij en met (zoveel mogelijk) biologische ingrediënten verkrijgbaar bij de biologische speciaalzaken en de supermarkt. Tip: haal je meel ook eens bij de biologische molenaar. Direct een leuk uitstapje met je kinderen!

Ingrediënten

  • 300 g gezeefd tarwemeel (geen bloem)
  • ½ zakje bakpoeder
  • 75 gram kokosbloesemsuiker 
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • rasp van ¼ citroen
  • 40 g plantaardige boter (op kamertemperatuur)
  • 75 ml soja-/plantaardige melk
  • sojayoghurt

    Voor de vulling:
  • 2 eetlepels gesmolten plantaardige boter
  • 2 eetlepels brut kokosbloesemsuiker
  • 100 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 50 g gepelde amandelen, fijngehakt
  • ½ theelepel venkelzaad
  • rasp van ¼ sinaasappel
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • rijststroop

Voor circa 10 heerlijke broodjes

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom tarwemeel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, vanillepoeder en citroenrasp. Kneed hier de boter door tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de sojamelk toe en kneed tot alles samenkomt. Voeg zo veel sojayoghurt (niet te veel) toe als nodig is om een veerkrachtig, zacht en soepel deeg te creëren.

Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een rechthoekige lap, bestrijk met de gesmolten boter en bestrooi met de gula java, abrikozen, amandelen, venkelzaad, sinaasappelrasp en kokos. Rol dit in zijn geheel op. Snijd in stukken van ongeveer drie centimeter dik, leg die op de bakplaat met een gesneden kant naar beneden. Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en besprenkel ze met nog een beetje rijststroop.

Tip: versier de buns met eetbare roosjes en/of viooltjes

Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de bloesem van de kokospalm. De suiker is ongeraffineerd, vandaar de donkere kleur en de heel lichte karamelsmaak. Je kunt gula java op dezelfde manier gebruiken als gewone suiker. De poedervorm Gula Java fin proeft door de fijne structuur iets lichter en gebruik je op dezelfde manier als poedersuiker. 


Onze video's