Zuurkoolstamp zoete aardappel met specerijen en dadels

Deze biologische Deglet Nour dadels komen uit Tunesië. De boeren die ze telen krijgen eerlijke prijzen en landbouwkundige begeleiding. De dadels worden in november en december geoogst en daarna in hete luchtovens gedroogd. Het proces eindigt met zorgvuldig ontpitten. Deze aromatische dadels zijn heerlijk als gezond snoepje zo uit de hand, in taarten en desserts, en ook in combinatie met hartige ingrediënten als snack.

Ingrediënten

  • 2 uien, in ringen
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g verse zuurkool
  • 2-3 anijssterren
  • 1 groot kaneelstokje, gebroken
  • 40 g fijngehakte verse gember
  • 1 eetlepel gedroogde tijmblaadjes
  • 125 ml appelsap
  • 750 g zoete aardappel, geschild en in stukken
  • 200 g ontpitte dadels
  • 150 g ontbijtspek, in plakjes

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

Fruit in een ruime pan de uien en de knoflook in de olijfolie. Schep de zuurkool met de steranijs, kaneelstokjes, gember en tijm erdoor en bak al omscheppend even mee. Schenk het appelsap in de pan en stoof de zuurkool afgedekt 20 minuten.

Leg de zoete aardappels en de – eventueel gehalveerde – dadels op de zuurkool en stoof nog 20 minuten. Verwijder de anijssterren en het kaneelstokje. Maak de zoete aardappel fijn met een stamper en schep alles door elkaar.

Bak de plakjes spek in een droge koekenpan uit en serveer ze bij de zuurkoolstamp.


Onze video's