Groene daken: alleen maar voordelen

Groene daken: alleen maar voordelen

4 augustus 2022 0 Door ontdekbio

Groene daken zijn een geweldige manier om planten en leven aan jouw huis toe te voegen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar hebben ook veel praktische voordelen. In dit blogartikel bespreken we de verschillende soorten groendaken en de voordelen van planten in jouw huis. We zullen ook tips geven over hoe je de juiste planten voor jouw groendak kunt kiezen!

Groene daken worden snel een populaire keuze voor huiseigenaren die planten aan hun huis willen toevoegen. Er zijn veel voordelen van planten in je huis, waaronder een betere luchtkwaliteit, minder geluidshinder, en meer isolatie. Als je erover denkt een groendak aan je huis toe te voegen, zijn er twee hoofdsoorten waaruit je kunt kiezen: intensief en extensief

Extensieve & intensieve groendaken

Er zijn twee hoofdsoorten groene daken: intensieve en extensieve. Intensieve groendaken zijn dikker en kunnen meer gewicht dragen, wat betekent dat ze plaats bieden aan een grotere variëteit van planten. Ze vergen ook meer onderhoud dan extensieve groendaken. De voordelen van een intensief groendak wegen echter op tegen de nadelen. Intensieve groendaken zorgen voor isolatie van je huis, vermindert geluidshinder, en kan zelfs helpen de lucht te zuiveren.

Extensieve groendaken zijn dunner en lichter dan intensieve groendaken. Ze vergen minder onderhoud en zijn beter geschikt voor plaatsen met weinig zonlicht. Extensieve groendaken zijn een prima optie als je planten aan je huis wilt toevoegen zonder de rompslomp van het onderhouden van een grote tuin.

Voordelen van een groendak

Welk type groen dak je ook kiest, er zijn veel voordelen aan het toevoegen van planten aan je huis. Planten kunnen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, geluidshinder te verminderen, en je huis te isoleren. Ze voegen ook schoonheid en leven toe aan je ruimte! Als je planten voor je groendak kiest, kies dan soorten die inheems zijn in je omgeving en die goed gedijen in de omstandigheden van je dak. Met een beetje planning kun je een mooi en functioneel groendak hebben dat nog jaren meegaat!

Sedum cassettes

Sedum cassettes zijn een geweldige manier om groen aan je huis toe te voegen

Als je een onderhoudsarme optie zoekt, zijn sedum cassettes een prima keuze. Sedum is een droogtetolerantie plant die niet veel water of verzorging nodig heeft. Je vindt sedum cassettes bij de meeste tuincentra, maar je kan ze ook online bestellen, ze zijn er in verschillende kleuren en maten. Om te installeren maak je de cassette eenvoudig met schroeven of spijkers aan je dak vast. Vul de cassette dan met aarde en planten naar keuze!

Wees lief met de natuur en help de klimaatverandering tegen te gaan door een groen dak op je huis aan te brengen! Je verbetert niet alleen de luchtkwaliteit en isolatie van je huis, maar je creëert ook een mooie ruimte voor jezelf en voor de dieren. Met zo veel voordelen is er geen reden om vandaag nog geen groen dak aan je huis toe te voegen!