Het leasen van een auto

Het leasen van een auto

23 december 2021 0 Door ontdekbio

Kort gezegd wordt een leaseauto door middel van lease ter beschikking gesteld aan een gebruiker. De auto is in dat geval niet het eigendom van de gebruiker, maar blijft op naam staan van de leasemaatschappij, die over het algemeen ook verantwoordelijk zal zijn voor het onderhoud van de auto. Wanneer je een auto als particulier wilt leasen, dan is de auto niet je eigendom. Je betaalt maandelijks de leaseprijs voor het gebruik van de auto maar kan deze op het einde van het contract niet over kopen. Zodra een eigen gekochte auto start met rijden, verliest de auto zijn waarde. Bij zakelijk leasen koopt een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, zoals een auto of machine. Via een leasecontract neemt u het bedrijfsmiddel in gebruik of wordt u eigenaar. Het grote voordeel van leasen is dat u het aanschafbedrag niet in 1 keer betaalt.

Hoe zit het met een lease auto?

Het is een vorm van huren. De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken of je auto op te laden.

Is het voordelig?

Vaak goedkoper dan kopen: Private lease is vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Het voordeel is beperkt als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. … Private lease is dan een optie.

Waarom een lease auto?

Lease.auto vergroot de financiële armslag van uw bedrijf en levert u, in vergelijking met het bezit van een eigen wagenpark, een forse tijdsbesparing op. Gedurende een afgesproken contractperiode heeft u de beschikking over één of meer leaseauto's tegen een vast maandbedrag.

Hoe werkt een lease bedrag?

Bij een zakelijk leasebudget bepaal jij als werkgever de hoogte van het budget. Dit wordt ook wel de leasenorm of een mobiliteitsbudget genoemd. Het bedrag is gebaseerd op de contractlooptijd en het aantal kilometers per jaar. Binnen dit bedrag kan de medewerker een leaseauto uitzoeken.

De nadelen van leasen

Je bent niet de eigenaar van de auto. Sommige mensen vinden dit niet erg, maar anderen vinden dit wel vervelend. Je bouwt geen schadevrije jaren op voor de autoverzekering, wat betekent dat je niet voor grote korting kunt sparen op deze verplichte verzekering. Je zit vast aan een contract.

Wat is operational lease?

Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.