
Waar wordt palmolie eigenlijk voor gebruikt
Vind je het ook niet gek dat iedereen een mening heeft over iets waar men eigenlijk maar weinig van af weet? Stel je de internationale vraag 'What is palm oil used for?', dan krijg je maar weinig goede antwoorden. Sterker nog, de meesten weten helemaal niets over het onderwerp. Dat is helemaal niet erg, maar je kunt pas een mening over iets vormen zodra je alle informatie op een rijtje hebt. Op die prangende vraag 'What is palm oil used for?' zal daarom duidelijk en uitgebreid antwoord worden gegeven. Daarnaast is het van groot belang om te weten hoe palmolie wordt gewonnen en hoe de producenten omgaan met de natuur. Per slot van rekening is palmolie verreweg de méést duurzame en milieuvriendelijke optie die we hebben op deze prachtige planeet.
De beste opbrengst per hectare
Wist je dat de oliepalm ieder jaar maar liefst 3,8 ton palmolie per hectare produceert? Met die statistieken verslaat de oliepalm iedere andere titelstrijder in de competitie van plantaardige olie. Ga maar na, met zonnebloemolie, raapzaadolie en kokosolie is er niet eens sprake van een échte wedstrijd.
- Zonnebloemolie – 0,7 ton per hectare
- Raapzaadolie – 0,8 ton per hectare
- Kokos – 1,4 ton per hectare
- Palmolie – 3,8 ton per hectare
Zoals je ziet liegen de cijfers er niet om. Maar wat is dan eigenlijk het probleem? Palmolie is een prachtige natuurlijke grondstof die we gebruiken in allerlei eindproducten, zoals shampoo, pindakaas, chocola, margarine, soep en zelfs brood. Aan Moeder Natuur ligt het niet. Waar we ons wél druk om moeten maken zijn de grote en niets ontziende organisaties die bereid zijn regenwouden te kappen voor een hogere winst.
EPOA beschermt arbeiders en natuur
The European Palm Oil Alliance (EPOA) bestaat uit een groep milieubewuste slimmeriken die de schadelijke uitbuiting van palmolie in de recente geschiedenis een halt toe hebben geroepen. Dankzij de inzet van EPOA is meer dan 85% van de tegenwoordig gebruikte palmolie in producten volledig duurzaam gewonnen. Lokale arbeiders worden dan ook goed beloond met een eerlijke prijs voor hun oogst. Er is niet langer sprake van kinderarbeid en regenwouden worden niet meer gekapt voor de aanleg van oliepalmplantages. Het directe resultaat is dat jij gewoon weer zonder zorgen pindakaas kunt eten.
Let op het keurmerk
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een melding op het etiket van je fles shampoo niet genoeg. 'Palmolievrij' kan immers betekenen dat is gekozen voor plantaardige olie die veel slechter is voor de natuur. Of erger nog; dierlijke olie! Het is veel belangrijker om te zoeken naar het keurmerk dat garant staat voor een product met duurzame, arbeider- en milieuvriendelijke palmolie.